Ilovebalaton-obolatuszas-hu

Minden, amit muszáj látnod Tihanyban

2013. július 18. 09:05 - Magyarósi Csaba
Minden, amit muszáj látnod Tihanyban

Az egyik legszebb település, ahol sokkal több a szórakozási lehetőség, mint gondolnád. Vegyük végig, mit érdemes itt csinálni.

Akárhova mész a Balaton partján, Tihanyt nem hagyhatod ki. Ez talán a leghangulatosabb Balaton-parti település, elég tisztességes történelemmel. Itt nyugszik András király, hozzá köthető az apátság alapítólevele, amiben volt egy rakás magyar szó is, így lett fontos nyelvemlék. Az apátsági altemplomban el is olvashatod, ha épp arra támad kedved.

A 11. század közepén érkezett ide az egyház, aztán jöttek a tehenészek, méhészek, halászok, szőlőtermelők, tímárok, így 1100-ra már viszonylag gazdagon benépesített területről beszélhettünk. Néhány száz évet ugorva már végvárat találtunk Tihanynál, ami a törököktől védte az országot, aztán visszavették a területet a szerzetesek, akik egy kisebb - kábé negyvenéves - megszakítást leszámítva évszázadok óta gondozgatják az apátságot és környékét.

A település neve a szláv tiho, csend szóból származhat, de nem untatlak titeket további unalmas részletekkel, lássuk, mivel szórakoztathatjátok magatokat, ha idelátogattok. Kötelező program természetesen az apátság, amihez 130 milliós uniós támogatással egy jó kis fogadóépület is készült, és ami tele van barokk díszítőelemekkel, történelmi emlékekkel (például IV. Károly és Zita királyné viaszbábújával, ahogy az első világháború után sorsukra várnak), remek szemléltető ábrákkal, amik megmutatják, hogy milyen volt itt néhány száz éve az élet és persze az alapítólevéllel, meg András sírjával. Ezer forintot simán megér.

De akkor sem tévedsz nagyot, ha csak sétálgatsz a környéken. Maga a település is csodaszép, rendezett környezettel, és olyan udvarokkal, hogy hasonlókba alig futsz bele Magyarországon. És helyes kis üzletekkel, mint például a provance-i hangulatot idéző levendulás bolt.

Ha szállást keresel a környéken, egyértelmű tippünk az Echo Residence, ami nem olcsó, de a világon akárhol megállja a helyét. Ha csak lángosoznál, itt a Gombás lángos, ami az egyik legjobb a Balaton partján, ha valami akcióra vágysz, itt van a Kalandsziget, tele izzasztó, remek pályákkal, a Belső-tavon meg csónakot bérelhetsz óránként egy ezresért, vagy megnézheted a közelben a Levendula Házat, ahol besétálhatsz egy vulkánba. És persze szombatonként itt rendezik meg a Balaton egyik legnagyobb piacát, a PLACC-ot, ami tele van kézműves cuccokkal és ritkaságokkal.

Tihany remek célpont, akár egy, akár több napra mész, szóval ki ne hagyd.

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.