Ilovebalaton-obolatuszas-hu

Itt vásárolj be: a tihanyi piac, a Placc

2013. június 21. 13:32 - Magyarósi Csaba
Itt vásárolj be: a tihanyi piac, a Placc

Tihanyba mindenképp érdemes ellátogatni, de ha másért nem, a Placcért mindenképp keresd fel a Balaton egyik legmenőbb települését. Mert ez a piac önmagáért is megéri a kitérőt.

Láthatjátok, hogy itt az I love Balatonnál a piacok szenvedélyes rajongói vagyunk: írtunk már a csopaki ökopiacról, ami megrendítően kicsi, de annál szórakoztatóbb szombati program, a gyenesdiási halpiacról, ami kihagyhatatlan és igazi balatoni szórakozás, és természetesen a Káptalantóti piacról is, ami simán világszenzáció lehetne, ha nemcsak Magyarországon ismernék.

De van itt még néhány kötelező piac, köztük is a lista élén szerepel a tihanyi, a Placc, ami minden szombaton 8-14 óráig van nyitva. Rögtön meg is mutatom, hogy hol, mert nekem például nem sikerült elsőre odatalálnom:


View Larger Map  

Lényeg, hogy ha beérsz Tihanyra, ugyanezzel a lendülettel hajts is át rajta, és a település túlsó végén fogsz belefutni az amúgy elég méretes piacba. Ahol aztán tényleg van minden. Befelé haladva még elképzelésed sem lehet arról, mi vár bent, mert festményekkel, Munch-másolatokkal, házi készítésű vitorláshajócskákkal, öreg bőröndökből árult használt könyvekkel, fokosokkal, elképesztő porcelán SPORTAUTÓKKAL és más régiségekkel altatják a figyelmedet.

Ismételjük meg: porcelán sportautó, ezen még mindig nem tudtam túltenni magam.

Lényeg, hogy a sok vásári kacat remek felvezető ez a Placc valódi természetéhez.

Ami a korszellemnek engedve természetesen a kajálásról szól. Ha éhesen érkezel, érdemes nyomnod már a túra elején egy csülkös lángost, nehogy sokkal több alapanyagot vegyél meg, mint amennyire szükséged van, egy ilyen kalóriabombával bármelyik élményvásárlót rá lehet venni a racionális gondolkozásra.

Mert választék az van bőven. Akadnak remek alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök, sajtok, amik természetesek egy ilyen piacon:

Aztán válogathatsz a remek húsok közül is. Én a Káptalantóti Mangalica előtt táboroztam le, ahol beszélgetni kezdtem a bódé tulajdonosával, és igyekeztem megtudni tőle néhány titkot a kolbászaikról, májasaikról. Gyorsan neki is szegeztem a provokatív újságírói kérdést:

- És mit lehet tudni a Káptalantóti Mangalicáról?
- Hát hogy reggelente huncut, és nagyon mozgékony - válaszolta a hely tulajdonosa, nekem meg beletelt néhány másodpercbe, amíg rájöttem, hogy az állatról és nem a cégről mesél. Lényeg, hogy a füstölt tarját meg kell kóstolnotok.

Aztán ott vannak a kézműves mártások a "Zsolti a konyhában"-tól. A piacon többnyire ott van Zsolti is, aki saját bevallása szerint az országban először készített borvázas mártásokat, persze lehet, hogy csak a kifejezés az új, és borra épülő mártásokkal már tele volt a padlás. Tökmindegy. Lényeg, hogy végigkóstolhatod a kínálatot, csak ne a Bitanggal kezd, ahogy én tettem, mert az annyira csípős, hogy nem érzel utána semmit. A mártások többsége egyébként inkább lágy, krémes, és ahányféle borra épít, annyiféle ízük van, úgyhogy ha csirkeszárnyak, halak, rákfalatok vagy hasonlók mellé keresel valamit, itt biztosan megtalálod.

De vannak házi szörpök, lekvárok, szappanok is minden mennyiségben, vagy megkóstolhatod a Káli kövek borait is, ami annál jobban esik, minél magasabb a hőmérséklet:

Szóval: Tihany eleve egy kihagyhatatlan balatoni célpont, ami minden évben egyre jobban néz ki, és ahol olyan titkos favoritokba is belefuthatsz, mint a Balaton egyik legjobb lángosa, vagy a sokak előtt ismeretlen Belső-tó, de a Placcnak hála a térség egyik legjelentősebb piaca is itt működik már, ezért ha máskor nem, szombaton kötelező felkeresni a várost települést.

Tihanyi PLACC Piac
Tihany, Akasztó domb, parkoló
003620483 9083 
Nyitva: szombatonként 8-14 óráig

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.