Ilovebalaton-obolatuszas-hu

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

2013. augusztus 1. 11:07 - Magyarósi Csaba
Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

Friss alapanyagok, minőségi sör, jó konyha és tökéletesen megfizethető.

Az egész azzal indult, hogy egy Járosi Tamás nevű budapesti ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy inkább egy Járosi Tamás nevű vidéki biogazda lesz. Vett egy birtokot Balatonhenyén, elkezdett kertészkedni, majd zöldséget termelni, állatokat tenyészteni, hogy mostanra már 120 fajta zöldséggel és félszáz mangalicával kezdjék meg a szezont. Az egész olyan, mint az álmokban, tiszta Egy év Provence-ban, leszámítva, hogy az életben sokkal nagyobb szívás egy ilyen váltás, mint a filmekben. Nemrég például elvitte a termény nyolcvan százalékát a belvíz, meg néhány rossz döntés. Akármennyire elszánt vagy, akkor sem lesz belőled született földműves egy-két év alatt, és ha mégis, a természet akkor is kiszúrhat vele.

Ettől függetlenül amit Járosiék csinálnak az több, mint szerethető: az jó. Nemcsak növénytermeléssel, és állattenyésztéssel foglalkoznak, de ezeket fel is dolgozzák, többféleképp: vannak saját kolbászaik, sonkáik, és van egy kis bisztrójuk Balatonfüred mellett, a Malackrumpli, ahol ezekből a remek alapanyagokból készítik a Balatonon ritkaságszámba menő, friss, finom, de megfizethető fogásokat.

Sőt, egy egész piacot is szerveztek az apró kis étterem köré, ahol komoly előválogatás után árulhatják a minőségi portékát az őstermelők. Szóval hittel csinálják, amibe bőven bele lehet bukni, de akár elindíthatnak egy gasztronómiai miniforradalmat is a környéken. Budapesten is hasonló emberekkel indult a sztori néhány éve, és akkor még senki sem gondolta, hogy 2013. közepére micsoda kínálat lesz a fővárosban.

Járosiék tehát belekezdtek, és amíg bírják, csinálják. Reméljük, hogy minél hosszabban, mert amikor náluk jártunk, kóstoltunk sonkát, kolbászt, házi lekvárt, és nem tudtunk egyikbe se belekötni. Csodálatosak voltak.

De megkóstoltuk a mángold levest is érett sajttal, ami olyan remekül sikerült, hogy Magyarországon akárhol versenyképes lenne, nemhogy a sokszor lehúzós, és a minőségre keveset adó Balaton környékén (persze mi már felfedeztük, hogy ez a régió is tele van remek helyekkel, de elég kemény meló volt ezeket megtalálni).

Aztán kóstoltuk a sóska pesztós salátát is házi sajtokkal, és ilyen friss, ropogós, jó zöldségekkel eddig csak a Kali Art Innben találkoztunk, többért (persze ott más a körítés, ami magyarázza az árkülönbséget). De aki a komolyabb kajákra bukna, annak van halászlé, kolbász bőséggel, kacsamáj, szóval minden, amit fel lehet dolgozni egy háznál, és finom, ráadásul az ügyes, Írországból hazaköltözött séf minden nap új ételeket talál ki, attól függően, hogy miből van épp friss, jó alapanyag. Ebben a régióban még ritka ez a fajta igényesség (Budapesten is csak négy-öt éve kezdődött az Olimpiával).

Szóval ha Balatonfüreden jártok, és egy jót akartok enni, de nincs pénzetek az újraépített Baricskára, menjetek el a BioBalatonhoz, ahol szombatonként piac van, a hét minden napján meg egy rakás jobbnál-jobb étel a Malackrumpliban. Megfizethető áron. Kötelező.

A helyet Balatonfüred szélénél, a kemping és a görög falu közelében keressétek, de mivel nincs normális cím, és így megtalálni is esélytelen, itt egy beágyazott Google Maps-kép, amiről kiderül, miről is beszélünk.


View Larger Map 

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.