Ilovebalaton-obolatuszas-hu

Igazi kézműves csokimágus Balatonfüreden

2015. január 6. 13:15 - I love Balaton
Igazi kézműves csokimágus Balatonfüreden

A Balaton izgalmas arcait bemutató sorozatunk legújabb részében ismét egy olyan történet következik, amelynek hőse feladta az unalmas hétköznapokat és a biztonságot azért, hogy megvalósítsa az álmait (a többi rész megtekinthető itt).

Kovács Emőke, az Artis Csokoládéműhely alapítója idegenforgalmi karrierjéről mondott le, hogy kézműves csokoládékat készítsen. Balatonfüred egyik csendes utcájában megbújó műhelyében beszélgetünk, távol a parti nyüzsgéstől.

Az egész egy tematikus, belgiumi szállodával kezdődött 3 évvel ezelőtt, ahol minden a csokiról szólt, meséli Emőke. Ez a látogatás elég volt ahhoz, hogy Emőke az egyik napról a másikra mindent megváltoztasson az életében. Felmondott a munkahelyén, és elvégezte a Csokoládé Akadémiát. Először borokat árusító üzletbe vitte a borokhoz passzoló bonbonjait, aztán a tihanyi termelői piacon árulta a kézműves csokikat – hogy felmérje, van-e egyáltalán kereslet arra, amit csinál. Volt.

„A Csokoládé Akadémián meg lehet tanulni az alapokat, de ezek után csak a fantázia szab határt a csokikészítésnek” - mondja Emőke.

A négy fő termékcsalád - a „klasszikus” bonbon, a táblás csoki, a csokoládényalóka és a forró csoki - egyáltalán nem a szokványos ízeket hozza. Készülnek például mákos-meggyes, ibolyavirágos, szilvapálinkás étcsokis, vadkörtepálinkás-diómarcipános, szőlőpálinkás-marcipános bonbonok, karamellás és vadkörtés táblás csokik. És az egészben az a legjobb, hogy ezek a csokik nagyon szépek is, nekem pl. az a kedvencem, amit egy kotta díszít. Azt pedig inkább nem írom le, hogy mennyire finomak, mert azt hinnétek, az enyém a világ legjobb munkája. (Mondjuk tényleg.)

Az utóbbi időben egyre inkább az étcsokis bonbonokra és táblákra van igény, sokat változtak a fogyasztói szokások az elmúlt néhány évben, meséli Emőke. Amikor elkezdett csokikészítéssel foglalkozni, csak a megrendelések fele volt étcsokis, most ez kb. 80 százalék. A klasszikus stílusú, mégis különlegesebb ízesítésű csokikat keresik a legtöbben, és a hangsúly a mennyiség helyett a minőségen van.

Emőke egyedül viszi a csokiműhelyt: nemcsak csokoládét készít, hanem üzleteket köt, kiszállít, végzi az adminisztrációt. Emellett egyáltalán nincs szabadideje, gyakorlatilag „feláldozott” pár évet az életéből - ezt máshogy nem lehet csinálni. De megéri. A kérdésre, hogy meghozná-e még egyszer ugyanezt a döntést, a válasz egy nagybetűs igen. Pedig mindig ki kell találni valami újat. És nem könnyű olyan képzőművészt találni, akivel közösen megálmodják az egyedi csomagolást. „Ha lelkes vagy, az egész működik” - mondja Emőke. Jó ezzel foglalkozni, mert örömet okoz mindenkinek. Aki csak ránéz, mosolyog”.

Fotó: Nyul Zsuzsanna

Artis Csokoládéműhely
Balatonfüred
70/931-1859
kovacs.emoke@artiscsokolade.hu

(A műhelyben nincs értékesítés, a honlapon megtalálod a lelőhelyeket.)

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.