Ilovebalaton-obolatuszas-hu

A legjobb balatoni strand nyomában: Esterházy, Balatonfüred

2013. június 20. 08:17 - Koncz Dávid
A legjobb balatoni strand nyomában: Esterházy, Balatonfüred

Ha a füredi Kisfaludyra azt mondtuk, hogy családias, akkor az Esterházyt körbelengi valami arisztokratikus fíling. Drága a belépő, de további pár száz forintért legalább élményfürdőzhetsz is.

Nagy szerencse, hogy választani lehet a füredi strandok között, mert ahogy a Kisfaludyról szóló posztban már jeleztük, a két nagystrand karaktere teljesen különbözik. A Kisfaludy egy nyugodt, békés, családias strand, ezzel szemben az Esterházyt körbelengi valami arisztokratikus fíling. De nincs ezen csodálkoznivaló, közvetlenül a Balaton egyik legmenőbb helye, a Tagore sétány mellett van, hát hol tapintgassuk azt az arisztokratizmust, ha nem itt?

Kapásból készülj arra, hogy a beugró nem olcsó, a felnőttek 900, a gyerekek 540 forintért mehetnek be, és ez csak az előszezoni ár. Itt sem tudni, hogy szombattól mennyi lesz a tarifa, de nem lepődnénk meg, ha a felnőtteknek egy kerek ezresért osztogatnák a tikettet.


Jó, hogy már átvettük, a Kisfaludyhoz hogyan juthatsz el, mert ezt most gyakorlatilag megismételhetjük: mivel közvetlenül a strand előtt csak fizetős, ráadásul nem is túl nagy (60 autós) parkoló van (óránként több száz forintért), jobb, ha kocsival a Germering utcánál kanyarodsz le, és a Kisfaludy környékén állsz meg. Mivel a két strand egy nagyobb kőhajitásnyira van egymástól, maximum pár percet kell sétálnod, de persze ez is sok lehet, ha még a gyerek ugrálóvárát is magaddal cipeled.


Továbbra is áll, hogy amikor teljes gőzzel pörög a szezon, viszonylag hamar megtelik az ingyenes parkoló (is), de a Munkácsy Mihály utcáról jobbra-balra fordulva találhatsz még helyeket. A helyi járatok közül a 30-as, 31-es, 32-es és 40-es is megáll a strandnál, de vonattal is érkezhetsz, ebben az esetben Balatonarács állomáson kell leszállnod, és lesétálnod a Deák Ferenc utcán.

Miután beléptél, rögtön megcsap valami prémiumhangulat: gondozott virágágyás fogad, a gyep gyönyörű zöld, a strand méretei ugyanakkor kompaktnak tűnnek. Ha az ingyen wifin múlik az életed, nem kell lecövekelned a szomszédos strandon, mert az Esterházyn is találsz internetet, sebességet viszont nem sikerült mérnünk. De biztos működik.


A bejárattól balra találod a strand nagy dobását, az élményfürdőt, ahol két órát jacuzzizhatsz a Balatont bámulva 600 forintért (gyerekek 400-ért). Ha nem mész be, találsz a parton egy homokos pancsolót napozóágyakkal, illetve egy mélyen a tóba nyúló beugróra épült éttermet. Egész korrekt árakon ehetsz és ihatsz, a környezetre legalábbis biztos nem fogsz panaszkodni:


A part mellett végig napozóstégeket alakítottak ki, ízlés kérdése, de lehet, hogy ezt erőltetettnek tartod majd. Az egész strand olyan, mint egy kis ékszerdoboz, de érezhető, hogy a helyszűke miatt kényszermegoldásokra is szükség volt. Ilyen például, hogy a mosdóhoz lépcsőket kell másznod, cserébe viszont két mini-ABC-ben is bevásárolhatsz. A gasztronómiai felhozatal semmi különöset nem hoz, és ugyan a belépő ára alapján gyanakodhatnál vastagon fogó ceruzákra, nincs semmi túlzó az árlistákon.


Az Esterházyn a szomszédos Kisfaludynál jobban érezhető, hogy dolgoztak a mederrel, gondosan fel van töltve a partközeli rész, ennek megfelelően lassan mélyül a víz. A gyerekek az adatlap szerint három szabványos játszótéren mulathatnak, de maradjunk annyiban, hogy a kicsikkel inkább a Kisfaludyra menj. Az Esterházy egyik játszóterét csak nagy jóindulattal lehet annak nevezni, a rekortánszerű borításon ráadásul képtelenség megmaradni mezítláb, annyira felforrósodik a tűző napon.


Ha egy strand a Tagore sétány mellett van, nyugodtan lehet olyan, mint az Esterházy. Kicsit zsúfolt, de nagyon elegáns, ha az ilyesmire vevő vagy, jól fogod érezni magad.

Esterházy stand
Balatonfüred, Tagore sétány
Tel: 0687343817
Nyitva: 8.30-19.00

Árak:
felnőtt belépő 900 Ft, gyerek 540 Ft, 16 óra után 450/270 forint (június 21-ig)
Sör 0,5 l: 500-700 Ft
Lángos: 350-600 Ft
Palacsinta: 100-150 Ft

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.