Ilovebalaton-obolatuszas-hu

Ahol belesétálhatsz egy vulkánba - A tihanyi Belső-tó

2013. június 9. 09:00 - Koncz Dávid
Ahol belesétálhatsz egy vulkánba - A tihanyi Belső-tó

A kirándulás valakinek esőprogram, valakinek meg nagyon nem. Egy biztos, a tihanyi Belső-tó környékén, kellemes levendulaillatban muszáj járnod egyet. A gejzírmezőt se hagyd ki!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy csoda. Ezt csak azért szögezzük le már most, hogy mindenkinek világos legyen: ha elindulsz kirándulni a környéken, rossz helyre biztosan nem tévedsz. Pont. Persze, Tihanyba az apátság meg a gyönyörűen felújított óváros miatt úgyis elmész, és ha már itt vagy, tehetsz egy sétát a természetben is. Például a Belső-tónál.

Egy köpésre van a Balatontól, de sokan azt sem tudják, hogy létezik. Horgásztó, folyamatos haltelepítéssel. A kialakulásáról annyit érdemes tudnod, hogy igen aktív vulkáni tevékenység eredménye ("a vulkáni erupció lesüllyedt kalderájában fekszik"), pármillió évvel ezelőtt az egész Tihanyi-félsziget egy forrongó tűzhányó volt. Ennek emlékét gejzírkúpok is őrzik, ha csodát akarsz látni, ezeket sem hagyod ki a sétából.


Csak körülnézel a Belső-tónál, és megszáll a nyugalom. Békés és gyönyörű minden (még gémeskút is van), de ha igazi csöndet akarsz, a gejzírmezőhöz vezető turistaösvénynek is nekivágsz. Az Aranyház-gejzírkúp körülbelül húsz perc sétára van, kánikulában vagy zuhogó esőben ez elég nagy távolság, de Magyarországon nem sok helyen látni ilyesmit.


Ha nagyon ráérsz, a tó közepén is átadhatod magad a természetközeli élménynek, mert csónakot is bérelhetsz. Az árak korrektek, nem az egy órára elkért ezres fogja taccsra tenni a családi kasszát. Aztán ha meguntad a sétálgatást és csónakázást, a tó melletti Levendula Házba is beszabadulhatsz: itt a környék egész történetéről kiokosítanak egy interaktív kiállításon.


A felnőtt belépő 900 forint, és hát legyünk őszinték: ha csodára vársz, azt nem itt fogod megkapni. Nem rossz amúgy a kiállítás, a félsziget kialakulásáról vetített film például kifejezetten érdekes és informatív. Olyan dolgokat tudhatsz meg belőle, amilyenekről sose hallottál, igényesen lett megcsinálva.

Megismerkedhetsz a félsziget levendulaültetvényeinek történetével (nyilván nem véletlen a Levendula Ház elnevezés, ugye), végignyomkodhatsz egy csomó gombot, de az igazán nagy dobás, hogy egy folyamatosan morgó vulkán belsejébe is beleshetsz. Jó, ez csak showelem, de annak nagyon eredeti, ha sokat időzöl a teremben, még füstöt eregetni is láthatod a tűzhányót. Kisgyerekekkel óvatosan, lehet, hogy megijednek tőle, de a mocsárjárást szimuláló szivacsokkal gyorsan elterelheted a figyelmüket.


Aztán ha mindezekkel végeztél és kocsival érkeztél, akkor muszáj átautóznod a félsziget túloldalára, Sajkodra. Mint egy elnyomott testvér, úgy bújik meg a falu Tihany mellett, elsőre biztosan elrontod a 71-es útról való lekanyarodást is. A leágazástól pár száz méterre egy aprócska strand bújik meg, itt le kell tenned a kocsit, mert a Balaton felőli rész már a nemzeti park területe.

A parkoló fizetős, de néhány méterrel hátrébb van egy fagyizó, ahol ingyen megállhatsz. A strandon átvágva bátran sétálhatsz tovább az ösvényen, és ha nem ragad el valami erdei manó (nem fog), akkor megérkezel a Teázóhoz az erdő mélyén. Vigyázz, csak hétvégén van nyitva, mi lyukra futottunk, úgyhogy a képet a honlapról vettük kölcsön.


A hegy peremén haladva innen még három kilométert sétálhatsz a révig, hidd el, jó lesz! De arra is van ötletünk, ha a Levendula Háztól kocsival indulnál a komp felé: a Ferenc Pince Csárda táblájánál feltétlenül kanyarodj le jobbra a Cserhegyi dűlőre, amely a Balaton egyik legszebb panorámájú utcája, csodálatos kőházakkal és szőlővel. Rengeteg szőlővel.


Csak aztán ne irigykedj azokra, akik itt laknak!

Levendula Ház
8237 Tihany, Major utca 67. (a Belső-tó partján)
Parkolás: a gémeskútnál található parkolónál.
Tel.: +36 87 538 033
Fax: +36 87 538 034
GPS: 46.908901 17.888293
Nyitva: június 1.-augusztus 31.: minden nap 9-19 óráig
szeptember 1.-szeptember 30.: minden nap 10-17 óráig
október 1.-november 10.: minden nap 10-16 óráig (november 1-én zárva)

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

2016. augusztus 11. 15:00 - I love Balaton
Elmarad az I love Balaton Öbölátúszás

Az időjárás ismét közbeszólt


I love Balaton Öbölátúszás – Már csak 300 úszó tud nevezni

Vasárnap kipipálhatsz egy újabb kihívást, ha időben nevezel!


I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

2016. augusztus 9. 09:06 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Felszabadult férőhelyek

Most vasárnap egyelőre úgy tűnik, lesz verseny!


I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

2016. augusztus 5. 11:30 - I love Balaton
I love Balaton Öbölátúszás – Halasztanunk kell!

Új időpont – Augusztus 14., vasárnap


A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

2016. augusztus 4. 13:50 - I love Balaton
A 3800 méteres távra már csak 200 helyünk van

A 800 és 1500 méteres távokra betelt a nevezés.


800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

2016. augusztus 4. 10:52 - I love Balaton
800 méteren és 1500 méteren BETELT a nevezés

3800 méteren is korlátozott számban lehet nevezni.


Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

2016. augusztus 4. 07:50 - I love Balaton
Meglepetéssel készülünk az összes indulónknak!

Hogy mivel? Kattints a részletekért.