Kerékpárral a Balaton körül, kezdőként

1070

A Balatont körbebiciklizve nagyjából 210 km-es távolsásgot kell teljesíteni. Kezdőként, ezt érdemes 3-4 napra beosztani, ha így teszünk, napi 53-70 km-t kell letekernünk. Ez a távolság 18 km-es átlagtempóval számolva, nagyjából napi 3-4 nyeregben töltött órát jelent, ami kezdő kerékpárosok számára is kényelmesen teljesíthető.

A Balaton környékének adottságait figyelembe véve, érdemes lehet délről, Balatonboglár környékéről indítani a túrát, az óramutató járásával ellentétes irányba haladva. Hogy miért? A déli part jellemzően sík, kevés a látnivaló, ám a túra elején az újdonság varázsa miatt ez nem fog minket zavarni, nem beszélve arról, hogy a bemelegítéshez is jól fog jönni a sík szakasz. Az északi part a délivel szemben már dombosabb, látnivalóktól gazdag. A túra végéhez közeledve, már kellően bemelegszünk ahhoz, hogy a dombosabb szakaszokat is simán vegyük. Mivel pedig addigra már vagy 2 kerékpáros napon túl leszünk, szemünknek is jól fog esni az északi park nyújtotta megannyi látnivaló. 

A több napos kerékpáros kirándulásra érdemes okosan felkészülni, ugyanis, ha a szezonra időzítjük a kirándulást, igencsak meggyűlhet majd a bajunk a szállásfoglalással. A szezon közepére ugyanis szinte lehetetlen 1-1 éjszakára szállást foglalni. Gondolhatnánk, hogy ha a kirándulás előtt már hónapokkal lefoglaljuk a szállást, nem lesz gond, az igazság azonban az, hogy a szállásadók már a téli hónapokban sem szívesen adnak ki szállást 1-1 napokra. A legeredményesebben akkor járhatunk el, ha a kirándulás előtt 1-2 héttel próbáljuk levadászni a szabadon maradt szálláshelyeket. Ilyenkor a szállásadók már előre látják, hogy mennyi szabad kapacitásuk lesz azokra a napokra és könnyebben adják ki a fennmaradó helyeket rövidebb időtartamra is. (Természetesen az is könnyít valamennyit a helyzeten, ha nem a hétvégi időszakra időzítjük a túrát.)

A szálláskereséshez a megtenni tervezett napi kilométerek számával osszuk fel a távokat, így láthatjuk majd, hogy mely településeken érdemes szállást foglalni. Érdemes a fentebb leírt módon 53-70 km közötti távokkal számolni. Ha megvannak a kitűzött szálláshelyek, az interneten böngészve kutassuk fel a környék nevezetesebb látnivalóit. Ügyeljünk azonban rá, hogy a kirándulás során, a látnivalókat megtekintve se hagyjuk majd sokáig magukra a kerékpárokat, ugyanis lopás esetén az egész kirándulás kudarcba fullad. (Nem beszélve természetesen az okozott anyagi kárról.)

A felszerelésről gondoskodva az alábbi holmik beszerzésére ügyeljünk:

  • túra kerékpár
  • szerszámok
  • túratáska
  • réteges ruházat


(A megfelelő kerékpár egy ilyen túrához elengedhetetlen, országúti kerékpár, vagy városi bicikli nyergében a Balaton körüli túrát nehéz kényelmesen megtenni, válassz az útra túra, vagy trekking, cross-trekking kerékpárt.)

A túra megkezdése előtt érdemes tüzetesebben átvizsgálni kerékpárunk állapotát. Ehhez nem árthat segítségül kérni a legközelebbi kerékpár üzlet dolgozóinak szakértelmét.


Érdemes lehet kicsit “túrásítani” is kerékpárunkat: egy sárvédő, csomagtartó, kulacstartó jól fog jönni. A lakatról pedig nem is beszélve.

Időközben megépült a Buba, azaz a Budapest-Balaton kerékpárút, mely egy kétnapos túra Budapesttől a legnagyobb tavunkig, de igazából a fizikailag edzettebbek egy nap alatt is simán letekerhetik ezt a távot. A új kerékpárút 120 km hosszú és a Szent Gellért térről egészen a Balatonig tart.