Mitől lesz kézműves egy termék?

375

Ami az élelmiszert illeti, a helyzet viszonylag egyszerű, és vannak erre vonatkozó előírások is:

A nem gyártósoron készített, hanem kézzel, kézműves módon gyártott adalékmentes termékek a kézműves termékek.


Bár a folyamat részben gépesíthető, de a kézi munkán, a munkaerőn, az emberi ellenőrzésen és a tapasztalaton kell alapulnia.


Egy másik fontos szabály az hogy:
Adalékanyagok, mesterséges színezékek, aromák, édesítőszerek és ízfokozók nem használhatók az ilyen élelmiszerek előállításához.


És minden esetben fel kell tüntetni a termék gyártójának nevét és címét. „A NÉBIH helyszíni szemlével vagy mintavétellel bármikor ellenőrizheti, hogy egy termék által önmagával kapcsolatban meghirdetett állítások teljesülnek-e – és ez akkor is igaz, ha valaki azt állítja, hogy a termék kézműves” – mondja Haraszti Anikó fogyasztóvédelmi szakértő. a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Egy korábbi tanulmány szerint a vásárlók kétharmada úgy gondolja, hogy a piac 10-25%-al hajlandó többet fizetni egy kézműves termékért a gépesített termékkel szemben.

Kiderült, hogy a házas, magasan képzett és kétgyermekes anyák gyakrabban vásárolnak kézműves élelmiszert, mint az egyedülállók vagy a gyermektelenek. A vásárlás fő motivációja elsősorban a jó minőségű hazai termékek a Kínából származó termékek ellenében, amelyeket a felmérésben résztvevők többnyire vásárokon és kiállításokon szereznek be. A fogyasztók elvárják, hogy a kézműves termékek egyedi összetételűek legyenek, és természetesen egészségesek legyenek.