Eldobható elektromos cigaretta, az új őrület? 

2064

2022-ben robbanásszerűen tört be Magyarországra az előre töltött, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar. A termékek jellemzően a fiatalabb korosztály körében váltak rendkívül népszerűvé, melynek oka a sokféle gyümölcsös ízvariáció, mely használat során azt az illúziót keltheti a használóban, hogy nem is dohányterméket alkalmaz.

Bár az Elf Barok dohányt valóban nem tartalmaznak, gyakorlatilag ugyanolyanok mint az elektromos cigaretták, bennük különféle folyékony liquid van, mely az aromát tartalmazza, valamint a legtöbb esetben bizonyos mértékű nikotint is. (Vannak nikotinmentes termékváltozatok is, melyek kevésbé károsak, ám mivel a liquid eredete és pontos tartalma bizonytalan, így ezek a termékek sem tekinthetők egészségesnek, vagy egészségesebbnek a nikotinos termékeknél.)

A nikotinról fontos tudnunk, hogy függőséget okozó anyag. A dohánytermékekben a nikotintartalom az, amely kiváltja a függőséget, így a dohánymentes, de nikotinos termékek éppúgy támogatják a függőség kialakulását, mint a cigaretták. 

Az Elf Bar értékesítése Magyarországon jelenleg illegális. Ha alternatív cigaretta helyettesítőt keres, érdemes lehet az eldobható e-cigi helyett a hevítőrudakat kipróbálnia, melyek között remek ártalomcsökkentésre is alkalmas termékeket találhat: nikotin- és dohánymentesen.