7 tanács az úszóedzéshez

1004

Az úszás az egyik legfantasztikusabb és legsokoldalúbb sport, amit az ember fia űzhet. Tökéletes a fogyáshoz, tónusossá teszi az alakot, átmozgatja az egész testet, miközben kíméli az ízületeket.
Az úszóedzéseket bármely életkorban elkezdheted. Hogy könnyebben menjen az edzés, összegyűjtöttünk 7 jó tanácsot, ami segítségedre lehet!

1.) Mérd fel milyen szinten állsz

Mielőtt hozzálátnál a komolyabb, intenzívebb edzéshez, nulladik lépésként mindenképp érdemes felmérned, hogy milyen edzettségi szinten állsz. Erre ezért van szükség, hogy szintednek megfelelő edzéstervet tudj majd kialakítani és követni, anélkül, hogy túlságosan leterhelnéd a szervezetedet. A teljesítményed felméréséhez remekül alkalmazható az iskolai évekből már bizonyára jól ismert Cooper-teszt. Ennek lényege, hogy le kell mérned, 12 perc alatt mekkora távot tudsz megállás nélkül lefutni. A teljesítmény életkortól függetlenül változhat:

forrás: https://mitsportoljak.hu/uszas-edzesterv/

2.) Gyakorolj minél változatosabb úszásnemben

A különböző úszásnemek más-más területeken és eltérő módon fejlesztenek. Ezért annak érdekében, hogy minél hatékonyabb legyen az edzés, érdemes minél több úszásnemet kipróbálnod és az edzések során váltakozva gyakorolni ezeket. Így tudod az edzésekkel a legsokoldalúbban, a legtöbb testrészedet erősíteni.

3.) Tartsd be a fokozatosság elvét

Ha még csak most kezded el az edzést, ne akarj rögtön rekordokat megdönteni. Fontos, hogy lépésről-lépésre haladj. Mindig kis, teljesíthető célokat tűzz ki magad elé és fokozatosan hónapról hónapra növeld a távokat. Kezdetben a legfontosabb, hogy legyen egy fix táv, amit különösebb erőfeszítés és megállás nélkül, akár többször egymás után is le tudsz úszni. Ha ez meg van, elkezdheted mérni a körök teljesítésének idejét.

4.) Mindig melegíts be

Az úszásnál legalább annyira fontos a megfelelő bemelegítés, mint a futásnál, vagy a többi sportnál. A bemelegítés során ügyelj rám hogy átmozgasd valamennyi izomcsoportodat. A bemelegítést érdemes még a szárazföldön elkezdeni néhány alap gyakorlattal, ha ez megvan, a vízben 300-400 métert tegyél meg lassú tempóban, mielőtt elkezdenéd magát az edzést.

5.) Zuhanyozz ez edzés előtt és után is

Az edzés előtti zuhanyzással megelőzheted, hogy sminkkel, izzadsággal, különböző testápoló készítményekkel szennyeződjön a medence vize. Ráadásul az úszást megelőző zuhany, ahogyan a bemelegítés segít felkészíteni a szervezeted a vízzel való találkozásra. Ha zuhanyzol a medence előtt, kevésbé fogja sokkolni szervezetedet a hideg víz.

6.) Ügyelj a folyadékbevitelre

Mivel úszás közben eleve vízben vagy, ezért könnyen megfeledkezhetsz az edzés során a folyadékbevitelről. Az úszás ugyanolyan sport, mint bármely másik, így itt is rendkívül fontos a folyamatos és megfelelő szintű hidratálás. Vigyél magaddal vizet az edzésekre, amit aztán a medence széléhez könnyen elhelyezhetsz. Ha nem kell az iváshoz kiszállnod a vízből, könnyebben ráveszed majd magad a hidratálásra.

7.) Élvezd az úszást

Ahhoz, hogy a sportban meg tudd őrizni a motivációd, elengedhetetlen, hogy szeresd amit csinálsz. Bármennyire is koncentrálsz az edzésre és a fejlődésre, ne felejtsd el kiélvezni a víz éltető erejét, a víz tetején való lebegést és a mozgás örömét. Csak így érhetsz el igazán szép eredményeket.