Te is elköveted ezeket a hibákat úszás közben?

826

Az úszás az egyik legjobb sport, amely ráadásul bármely életkorban űzhető.
Nem csak, hogy remekül átmozgatja az egész testet, de eközben még az ízületekkel is rendkívül kíméletes. Azonban csak akkor úszhatod meg garantáltan az úszást izomláz és hát, derékfájdalom nélkül, ha nem követed el a az alábbi bakikat.

1. Hiba: feleslegesen és sokat „rúgsz”

Főleg a kezdőkre és a gyerekekre jellemző, hogy a kelleténél sokkal-sokkal többet rúgnak a lábukkal, ez nem csak hamar lefáraszt, de a haladást is lassítja. Ügyelj rá, hogy minél finomabbak legyenek a rúgásaid.

2. Hiba: túl magasan tartod a fejed

A fej megfelelő tartása nélkül az úszást követően megfájdulhat a nyakad és a vállad. A gyorszúsánál a fejnek a víz felszínével párhuzamosan kell lennie. Ne emeld ki a fejed a vízből!

3. Hiba: Nem megfelelően veszed a levegőt

Az úszásnál ugyanolyan fontos a megfelelő levegővétel, akár a futásnál, sőt…
Ráadásul ha a levegővételnél a kelleténél jobban forgatod a fejed, az egész úszás során billegni fogsz.
Ha nem vagy biztos benne, hogy megfelelően veszed a levegőt, kérj segítséget!

4. Hiba: Csapkodod a vizet

Ha úszás közben túlságosan csapkodsz a kezeddel, nem haladsz megfelelően, hamarabb elfáradsz és még a kezed is megfájdul majd. Lazítsd el a csuklód és az ujjaid, hogy minél finomabban meríthesd majd bele a vízbe, ahelyett, hogy csapkodnád azt.

5. Hiba: Nem használod a karodat

Ha úszás során nem használod az egész karodat, ehelyett pusztán a kezeddel „húzod magad”, hamar elfáradsz és nem tudsz majd elég tempósan haladni.