Milyen hatással van a szex a sportteljesítményre?

589

Míg korábban sokáig úgy gondolták, hogy az önmegtartóztatás fokozza a sportteljesítményt, mára ez a vélekedés megdőlni látszik.

Néhány éve készítettek egy felmérést, melyben 12 férfi vett részt. A férfiakat megkérték, hogy végezzenek különféle edzéseket. A csoport fele az edzések előtti éjszaka szeretkezett partnerével, míg másik fele nem. Az edzések eredményei azt mutatták, hogy a két csoport teljesítménye között nem volt különbség, nem volt rájuk hatással a szexuális aktivitás. Mivel a kutatás kevés alanyt figyelt meg, így természetesen nem vonhatók le belőle messzemenő következtetések. Minden esetre figyelemre méltó, hogy az eredményei szerint a sportteljesítmény előtt 12 órával létesített szex nincs hatással az izmok teljesítményére.

Azt már régóta tudjuk, hogy a férfiak sikeres, kiemelkedő sportteljesítménye nagyban függ tesztoszteron szintjük alakulásától.

2003-ban készült egy kínai tanulmány, amely igazolta, hogy a férfiak tesztoszteron szintje ugyanakkora ejakuláció előtt és után. Azonban, azok a férfiak, akik teljes szex-megvonást gyakoroltak 1 teljes héten át, tesztoszteronszintjük 34 százalékkal megemelkedett. Szex-megvonásnak számít a partnerrel töltött együttlét, de az önkielégítés, a szexeszközök használata is.

Most akkor végülis milyen hatással is van a sporttelejsítményre a szex?
Az eredmények alapján a szex hatása a férfiak fizikai teljesítményére egyénenként változó lehet. Pozitív hatás nem igazolt, negatív hatás pedig pusztán egyénenként, egyéni mértékben.