Itt vásárolj be: Füredi ökopiac, őrült jó alapanyagokkal

914

Egész jó kis városközpont kezd kialakulni Balatonfüred határában: itt üzemel a Balaton talán egyetlen olyan étterme, ami remek alapanyagokból készített, de gyorsan és olcsón elfogyasztható ételeket kínál (ez a mezőny egyébként még országosan sem különösebben erős), a Malackrumpli és itt alakul évek óta a kizárólag minőségi termékeknek helyet adó ökopiac, a Biobalaton.

A két projekt mögött ugyanaz a Járosi Tamás áll, aki biogazdaságot is üzemeltet a közelben, szóval egyrészt tudja, hogy mitől lesz jó minőségű egy alapanyag, másrészt meg tényleg odafigyel arra, hogy a mag elültetése és az emésztőnedveid akcióba lépése közt semmi olyan ne történjen az étellel, ami zavart okozna az erőben.

A piacra ennek megfelelően nagyon erősen szűrik, hogy kit engednek be, de már most is van néhány remek árus, akiktől szuper fogásokat vehetsz. Van például egy sajtbolt, ahol nem a szokásos, íztelen vagy túlízesített házi izéket, hanem viszonylag stabil érlelési eljáráson átesett, jó arányú sajtokat kapsz. Van húsbolt is, mangalicával, szürke marhával, ezekből kolbászokat, szalonnákat készítenek remek minőségben.

És akadnak persze kézzel készült bábok, visszafogott és egészséges házi szörpök, friss zöldségek, gyümülcs-, és zöldségkivonatok, és mindenféle őrületesen jó izé pisztrángból.

A piac szombatonként üzemel, 10-nél előbb nagy élet nincs, de 11-től beindul, mehet a vásárlás, és ha már ott vagy, egy ebéd is.