Kipróbálnád a mangalicaszívet és bárányburgert? Fontos, hogy honnan és milyen minőségi alapanyagokból készül az étel? Ha a válaszod igen ezekre a kérdésekre, irány a Malackrumpli.
Tavaly már megírtuk a Malackrumpli bisztró és az alapanyagokat biztosító balatonhenyei biofarm sikerekkel és buktatókkal teli történetét. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet az idén a mangalicákkal és a mintegy 120 fajta zöldséggel, ami miatt Járosi Tamás és felesége, Lívia fővárosi karrierjüket cserélték hajnali 4 órás kelésre.
Az étterem az idén egy szakmai befektetővel is gazdagodott, és a tavaly félbemaradt beruházások is megvalósultak. Mert az, hogy „gerillák vagyunk”, és a semmiből próbálunk meg csinálni valamit, az csak egy évig működik, mondja Tamás. Megújult a belső tér és a kert is, a konyhát pedig Vidák Zoltán viszi, aki korábban elég menő helyeken, a budai várban található Alabárdos étteremben és Etyeken, a Rókusfalvy Fogadóban főzött.
De térjünk rá a menüre. Hideg meggylevessel kezdünk, ami tejfölhabbal készül (mi nem kértünk rá). Ez lehet, hogy a tradicionális magyar konyhahívők szemében eretnekségnek számít, és a meggyen kívül nincs is benne sok minden, de finom. Nem ez lesz az emblematikus fogás, ez egy meggyleves, ennyi.
Sokkal több eséllyel pályázik erre a címre a házi pesztós és kecskeordás (tejsavóból készülő sajtféleség) lepény. A pesztó 17-féle fűszernövényből készült, a turbolyát, a medvehagymát és a sóskát sikerült megjegyeznünk az összetevők közül.
A lepényre egyébként egy csomó más feltét is kerülhet, akár egy pizzára. Itt van egy kalóriadúsabb, mangalicakolbászos változat:
A paradicsomos zöldbabbal tálalt mangalicacsászár tökéletes. Ez valószínűleg az új séf, a balatonhenyei farmon töltött rövid, de teljes élet, vagy a hozzáértés érdeme együtt.
A köretek is izgalmasak, sült krumpli és rizs helyett cukkini, sült paprika-saláta vagy sóban sült zöldségek kísérik a húsokat. A kínálat persze minden nap változik. A szezon slágere, úgy tűnik, a „Ronda és finom” nevű mangalicaszívből és – májból készült fogás, és ha szerencséd van, amikor ott jársz, mangalica- vagy bárányburgerrel is tudnak szolgálni.
A desszerthez pedig csak annyit lehet hozzáfűzni, hogy eszméletlen finom volt.
Ha fontos neked, hogy milyen alapanyagokból készül az étel, és szereted a közvetlen kiszolgálást, mindenképp tegyél egy próbát a Malackrumplival. Azon kevés helyek közé tartozik a régióban, ahol a vegák és a tejérzékenyek sem halnak éhen, az árakkal sem szálltak el (egy főétel kijön 2500 Ft-ból). Ha szombaton érkezel ebédre, az ökopiacon is körülnézhetsz.
Nem érdemes kihagyni.