Kábelcsupaszító használata a gyakorlatban

438

A nyersanyaghiány miatt kialakuló áremelkedés, illetve a környezetvédelmi szabályozás szigorítása miatt egyre nagyobb mértékűvé válik az alapanyagok újrahasznosítása. Elektronikai eszközök, villanyszerelési segédanyagok esetében az alumínium és réz visszanyerése a legelterjedtebb. Ennek egyik legegyszerűbb módja a kábelcsupaszító használata.

A kábelcsupaszító használata egyszerűvé és hatékonnyá teszi az újrahasznosítási folyamat első lépésének elvégzését. Meghajtási módját tekintve két fő típus különböztethető meg: a kézi és a gépi kábelcsupaszító. Előbbi kismennyiségű anyag feldolgozásához, míg utóbbi rendszeres, nagymennyiségű munkához javasolt. Fontos megjegyezni, hogy minimális ráfordítással a kézi kábelcsupaszító is motorizálható, ami kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a kábelvágást.

Kábelcsupaszító működése

A folyamat során a kábeleket, vezetékeket egy gépen keresztül kell átvezetni, ami leggyakrabban forgókések segítségével levágja a műanyag szigetelést a vezető anyagról. Ezt követően a szigetelést el kell távolítani és a megfelelő hulladékgyűjtő edénybe helyezni. A fém huzalt pedig javasolt az aktuálisan hatályban lévő jogi szabályozásoknak megfelelően átvevőhelyen leadni.

A kábelcsupaszító gép felépítése egyszerű és üzemeltetése minimális karbantartást igényel: többek között a forgó alkatrészek kenését és a kések élezését, illetve cseréjét szükséges bizonyos időközönként elvégezni. Az egyszerű felépítésből adódóan a kábelvágó gép beszerzési ára is kedvező és hosszú élettartama miatt, illetve az emelkedő nyersanyag árak miatt garantáltan megtérül. Emellett természetesen figyelembe kell venni az újrahasznosítás környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatásait is.