A szélturbina hatása a környezetre

391

A szélenergia napjaink egyik legtisztább és legkörnyezetkímélőbb energiaforrások közé tartozik. Működése rendkívül egyszerű és hatékony. Ehhez természetesen szükség van a megfelelő környezeti feltételekre, azaz a szél szabad áramlására a turbina körül. 

A szélturbina ma már akár háztartási működésre, a családi ház energiafogyasztásának fedezésére is alkalmazható. Ez rendkívül kedvező hír a környezetre nézve, hiszen a szélgenerátor által termelt energia 100%-ban zöldenergiának tekinthető. Visszanyúlik egészen az ókorig, hiszen már akkori őseink is kiaknázták a szélben rejlő lehetőségeket, igaz még nem áramellátásra, de például a vitorláshajók mozgatására. 


A szélenergia tehát teljes mértékben környezetbarát áramforrást jelent. Nem csak azért igaz ez, mert a rendszer magából a szélből alakít áramot, hanem azért is, mert a turbina szinte minden alkatrésze újrahasznosítható anyagokból épül fel. 

Mindezek mellett ráadásul a szélturbina telepítése sem kíván meg környezetszennyező, környezetromboló tevékenyéget. A telepítés egyetlen feltétele, hogy olyan helyre kerüljön a rendszer, amit akadálytalanul tud átjárni a szél, így ideális helyszín számára egy pusztás dombtető, vagy egy szántóföldi környezet.